Doga delle Clavule

 
Doga delle ClavuleMorellino di Scansano ligger i södra Toscana, sydöst om Grossetto. Även om vinodling går långt tillbaka i historien så är det i slutet av 1990-talet med det nya metoder att producera vin som man på allvar hör talas om området.
Namnet Morellino sägs komma från den mörka hästen Morello, vars hårrem påminner om färgen från den lokala Sangiovese (Piccolo), som man har traditionellt odlat och som lokalt fick namnet Morellino. Även om det är tillåtet att producera en Morellino di Scansano av 100% Sangiovese blandar de flesta producenter i Alicante (Grenache - som man säger har blivit introducerad av Napoleon 1815) Cabernet Sauvignon och Merlot.
DOC klassificeringen Morellino di Scansano kom 1978 och från 2007 har distriktet fått DOCG.

Ägaren av Borgo Scopetto och Carpazo, Elisabetta Gnudi köpte egendommen Doga delle Clavule 2001. Doga delle Clavule 45 ha ligger i närheten av Magliano.
Vinmarkerna ligger på en höjd av 120-190 m över havet och totalt har egendomen 130 ha, det möjliggör en utvidgning av vinarealen som fortgår konstant. Nyplantering görs och nu uppgår vinarealen av 60 ha, 20 ha Morellini, 7 ha Bianco Toscana och resten Rosso Toscana IGT. Jordmånen består av jordavlagringar av främst kalk. Berget Amiata skyddar mot kyliga vindar och influenserna från Meddelhavet ger ett stabilt klimat.
2004 byggde man om i källarna och utrustningen är modern och målet för produktionen är att producera ett för området klassiskt vin med stor arom och fyllighet med toner av körsbär, lakris och mörka bär.


Vinene

Morellino di Scansano från La Doga är producerad på 85% Sangiovese, 15 % Alicante och Merlot. Jäsning och malolaktisk jäsning på ståltankar och därefter får vinet ligga på franska fat (500 l). Efter buteljering ligger vinet i källaren i minst fyra månader.
Färgen får en intensiv mörkröd nyans och doften har toner av moreller, lakris, svartavinbär och vanilj. Smaken är djup, komplex med lång eftersmak. Ett vin som passar till pasta, risotto, kyckling eller kalvkött och inte för mycket lagrade ostar. Prova gärna till grillad fisk med en kraftig sås.Vermentino från La Doga producerades för första gången 2006 från vinstockar som planterades 2001. Efter maccerering jäser vinet på ståltankar vid låg tempertur. Därefter ligger vinet på samma ståltakar i fyra månader och sedan blir vinet tappat på flaska för att slutligen ligga två månader i källaren innan försäljning. Resultatet blir ett klart ljust-grönt aromatiskt med nyancer av citrus, vilda blommor och persikor med god mineral. Passar till grillad mager fisk, räkor, musslor och ostron. Serveras kylt.Lär mer på www.dogadelleclavule.com
Doga delle Clavule

Tillbaka till producenterna