Rustenberg Estate

 
Rustenberg Estate byggdes 1862 och ligger vid foten av Simonsberg, nord om Stellenbosch och är en av de äldsta vingårdarna i området.
Från grundläggaren Roelof Pasmans och fram till idag och den nuvarande ägaren familjen Barlow har egendommen haft en spännande historia.
Så tidigt som 1781 producerade Rustenberg 3000 lådor vin. I början av 1800 talet gick gården i arv till två olika grenar av familjen, den blev då uppdelad i två egendommar - Rustenberg och Schoongezicht.

År 1892 - efter en period av kris och recession i Sydafrika - togs Schoongezicht över av borgmästaren i Stellenbosch John X Merriman, och Rustenberg togs över av Marrymans svåger. Nu började man odla vin på allvar genom att plantera vinstockar från USA som inte var drabbade af vinlusen phylloxera, och i början av 1900 talet hade man vinnit stor framgång i England och Europa.

1941 köptes Rustenberg av Peter och Pamela Barlow och lite senare köpte de även Schoongezicht, och de båda egendomarna blev till Rustenberg Estate.
Man påbörjade en omfattande renovering av hela egendomen såväl byggnader som vinodlingar. Sonen Simon övertog Rustenberg 1987 efter att ha haft ansvaret för vingården Nooitgedacht, som familjen också äger. Simon har tillsammans med sin hustru Rozanne planterat nya vinstockar och infört moderna vintekniker i källarna.
Simon och Rozannes son Murray, som är utbildad vinmakare vid universitetet i Adelaide, Australien arbetar nu som vinmakare på egendommen.

Rustenberg Estates druvor
kommer ifrån familjens två vingårdar, Rustenberg vid foten av Simonsberg och Nooitgedach som ligger vid Helderberg, med utsikt över False Bay. Båda områdena är kända för att producera druvor av hög kvalitet. Vinodlingarna vid Simonsberg är bäst lämpade för fylliga och strukturerade rödviner och
och markerna i Helderberg är bäst till fruktiga, friska, aromatiska vitviner. Analyser av varje vinodling har lett fram till vilken druvsort som lämpar sig bäst.
Många av klonerna till druvsorterna som odlas på Rustenberg Estate, som t.ex. Chardonnay, Sauvignon Blanc och Roussanne och för de röda vinerna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot och Syrah är ursprungligen införskaffade från utvalda vinodlingar i Frankrike.
I dag förfogar egendommen över en egen plantskola där man utvecklar nya vinstockar till odlingarna.

I vingården får druvorna begränsad och kontrollerad droppbevattning, för att undgå skador på vinstockarna vid torrperioder. Man skördar manuellt tidigt på morgonen och ibland i flera omgångar beroende på mognaden av druvorna.

Vinifieringen är klassisk med jäsning på ståltank och toppvinerna "Five Soldiers" Chardonnay och "Peter Barlow" Cabernet Sauvignon genomgår malolaktisk jäsning.

Tillbaka till producenterna