Vriesenhof Estate

 Historia

Ett namn som man förknippar till Vriesenhof Estate i Paradyskloof Valley i Stellenbosch är Jan "Boland" Coetzee, en av Sydafrikas bästa rugbyspelare genom tiderna.
Vid sidan av sin rugby-karriär i det berömda laget Springbok utbildade sig Jan till vinmakare i Stellenbosch. Jan "Boland" har ett förflutet som vinmakare på den berömda vingården Kanonkop, där han 1969 planterade Pinotage och Cabernet Sauvignon istället för Shiraz. I början av sin vinmakar-karriär träffade Jan "Boland" Neil Ellis och Beyers Truter och alla tre tillhör idag eliten av Sydafrikas oenologer.

1980 köpte Boland Vriesenhof Estate och medan förbättringar och ombyggnationer skedde på Vriesenhof åkte Jan till Bourgogne i Frankrike där han arbetade som vinmakare hos vinproducenten Drouhin i ett år. Det var här som intresset för Pinot Noir föddes, även Chardonnay fångade hans intresse, som i närmast var okänd i Sydafrika. Entusiasmen för Chardonnay gjorde att Jan smugglade in vinstockar till Sydafrika genom en rad finurliga metoder. Dessa vinstockar är idag ursprunget till några av Sydafrikas bästa Chardonnay vinstockar.

Vriesenhof Estate köptes billigt, men det behövdes mycket arbete för att få igång vinproduktionen, återplanteringar av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinotage och Pinot Noir och Chardonnay som kom från Bourgogne. Byggandet av personalbostäder krävde mycket tid och arbete och först 1988 fick Jan "Boland" råd att bygga vinanläggning och källare. Det vackra boningshuset med vasstak köptes när "Bolands" födelsehem blev avstyckat och återuppbyggt på egendomen.

När Jan "Boland" Coetzee säger att han är stolt över att ha fått vara med och sätta sin prägel på den Sydafrikanska vinhistorien, och erkänner sin obetingade kärlek till Stellenbosch och speciellt Paradyskloof-dalen är det inte bara tomma ord! Han är i dag allmänt erkänd för att ha varit en av pionjärerna bakom sydafrikanska kvalitetsviner och i övrigt en mycket socialt engagerad person, som prioriterar välfärd och utbildning åt sina anställda på gården.
Vinmarkerna på Vriesenhof vetter dels mot norr, där exponeringen mot solen är högre, dels mot söder och i ett varmt land som Sydafrika är detta en fördel, vinstockarn blir på detta sätt nerkylda av vindarna från False Bay. 
Jordmånen i Paradyskloof-dalen består mest av granit och Malmesbury skiffer det tillsammans med områdets kyligare klimat ger viner med frukt, arom och god karaktär. Pinotagen är planterad på toppen av sluttningarna (bush vines), där skiffer dominerar jordmånen. Merlot och Cabernet Sauvignon är planterade på sidan av sluttningarna och Pinot Noir (idag klonen777, som sägs vara den bästa i världen och stammar från Bourgogne) är planterad nere i dalen där exponeringen av solen är mindre. Fördelningen av planteringarna kombinerat med utvalda kloner ger optimal kvalitet och karaktär. Man odlar även Grenache, Moscatel och Riesling som är den senaste druvan som tillkommit.

Ansvarig för vinerna i dag är vinmakaren Nicky Claasens som är starkt influerad av Jan. Nicky har arbetat i Frankrike där han framförallt arbetade med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Han har även varit i British Columbia där största fokus låg på Pinot Noir. I dag arbetar han tillsammans med Jan och deras grundfilosofi är att Sydafrikas vintradition har mer gemensamt med Europas vinhistoria än Californinen eller Australien. Därför använder man sig av klassiska vinifierings metoder på Vriesenhof med jäsning på ståltank, malolaktisk jäsning och lång lagring på franska ekfat. All skörd sker manuellt och med noggran selektering.

Det produceras två serier på Vriesenhof Estate: Vriesenhof och Paradyskloof. Vinerna i serien Vriesenhof med bl.a. prestigevinet Kallista (Bourdeaux blend) är vingårdens "signatur", ett vin med sin egen identitet och karaktär och med lagringspotential. Druvorna kommer uteslutande från vingårdens egna marker, medan vinerna från Paradyskloof kommer från dels från vingården och dels från närliggande vingårdar. Dessa viner är omedelbara, väl avrundade och med god balans.

Tillbaka till producenterna