Hartenberg Estate

 


Historia
Det finns flera vingårdar i Sydafrika med en händelserik bakgrund och Hartenberg Estate är inget undantag. Historien startar 1692, då två vänner Cunraad Boin  och Christoffel Esterhuizzen fick tillstånd att odla en areal på 16 ha utanför Stellenbosch. Områdets potential för vinodling var redan känt på den tiden, och de två vännerna gick igång med att röja marken och därefter planterades 2000 vinplantor på egendomen.

År 1704 ger guvernören Willelm Adriaan van der Steel officielt egendomen "Het Hartenberg" till Christoffel Esterhuizzen, som redan hade en odling på 10000 vinstockar på egendomen. 

År 1721 köpte den berömda elefantjägaren Paulus Keyser, men redan 1725 sålde han den vidare till Jacob van Bochen, före detta revisor hos East India Company.
Van Bochen köpte året efter vingården Weltvrede och slog i hop de båda egendomarna och gav dem namnet Hartenberg Estate. Under familjen Van Bochen ca 100 års ägo odlade och producerade man vin, men därefter kom det ett flertal olika ägare (bl.a. en friköpt slav som hette Aaron van Ceylon) och de istället för att odla vin använde de vackra sluttningarna till att odla säd och att föda upp boskap. Vin odlade man enbart till husbehov. 

Vingårdens nuvarande byggnader uppfördes 1849 av den dåvarande ägaren Johannes Bosman, och det var familjen Hampf som under sin ägo från 1928 - 1948 återplanterade vin på egendomen, för övrigt planterade familjen de vackra träd som man än idag kan beundra på gården.

Senare ägdes Hartenberg av Maurice och Ealenor Finlayson (1948-1977) och vinerna gick under namnet "Montage". Parets söner har senare blivit kända för att tillhöra eliten av Sydafrikas vinmakare.

Hartenbergs nuvarande urval av viner grundades av familjen Gilbeys, som ägde egendomen från 1977-1987, då sålde man till de nuvarande ägarna familjen Mackenzie det var en orolig tid då få vågade investera i Sydafrika, ingen visste hur framtiden skulle se ut.

I dag är det dottern, som efter sin fars död tog över rodret på Hartenberg Estate med sina 170 ha mark. Hon har gjort stora investeringar i källarna och genomfört ett stort återplanteringsprogram i de bästa vinmarkerna på 55 ha där de de bästa kloner för var druvsort har planterats. Vidare har man satsat på personalen med bl. a. vidareutbildningar, allt för att höja standarden och kvaliteten på vinerna.
Även daghem och "fritids" finns för personalens barn.

Distriktet
Naturligtvis är det vinet som står i fokus på Hartenberg, men miljön i vinmarkerna och omkring alla byggnader är något som man lägger ner ett stort arbete på. I dag förfogar man över ett eget vattenreningsverk där vatten från hela egendomen blir renat och efter reningen används vattnet till bevattning i vinodlingarna som för övrigt har reducerats från 80% till 10% av det totala vattenförbruket, genom att man har gått från sprutbevattning till droppbevattning.
Dessutom har egendomen en egen vattenkälla och en naturlig damm där ett rikt fågelliv finns. Djurlivet är också rikt med både piggsvin och lodjur mm.   

Vinmakaren Carl Schultz och vinodlingsansvarig Wilhelm Joubert ansvarar för produktionen av de ca 540000 fl som årligen produceras, till hjälp har de 47 fast anställda varav sju av dem arbetar i källaren.

I vinplanteringarna låter man gräs och annan växtlighet gro mellan vinstockarna, på så sätt främjas den lokala floran och man slipper kemisk ogräsbekämpning.
Naturlig gödning (från höns) är den enda som används och man har minskat bruket av bekämpningsmedel mot svamp- och mögel med 50% sedan 2001 genom att installera digitala väderstationer och växtsencorer ute i vingården. På så sätt har man full kontroll och bara sprutar när det är nödvändigt och inte som tidigare - systematiskt.

De 55 ha som ligger under vin är fördelat på Chardonnay, Weisser Riesling och Sauvignon Blanc som de vita varianterna, och röda druvor som Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinotage.
Manuell skörd med selektering av druvorna, jäsning sker i rostfria ståltankar med kontrollerad temeratur och lagring i franska 225 l ekfat från bl.a. Seguin, Taransaud och Vicard.
Husets toppshiraz Gravel Hill och Chardonnayn The Elenor har fått många internationella och nationella utmärkelser och The Stork Shiraz fick pris som världens bästa Syrah, utmärkelserna haglar tätt över denna framgångsrika egendom

Tillbaka till producenterna