Bodegas Montebaco

 

Bodegas Montebaco - VinmarkerDistriktet
Castilla-Leon, som Ribera del Duero tillhör ligger i nordvästra Spanien, ett område med historiska anor. Området består av fem distrikt Ribera del Duero, Toro, Rueda, Cigales och Bierzo. Vinerna som produceras är av hög kvalitet och den dominerande druvan är Temranillo som lokalt kallas Tinta del Pasis, Tinto Fino eller Tinta de Toro. Ribera del Duero ligger på höglandet söder om byn Burgos och öster om Valladolid. Området fick sin D.O. status (Denominacion de Orgien) så sent som 1982 till skillnad från Rioja som fick sin D.O. status 1926.
Floden Duero (i Portugal heter den Duoro) som flyter genom området har gett distriktet sitt namn. Tack vare floden Duero odlar man med gott resultat i ett mycket torrt område som endast har 300 mm regn om året. Vinstockarna ger lågt skördeuttag med koncentrerade och komplexa viner till följd. En annan orsak till den höga kvaliteten är jordmånen som är mineralrik blandad med avlagringar från floden.

 

Bodegas Montebaco

Producenten
Bodegas Montebaco ligger mellan Valbuena och Pesquera de Duero, endast fem km från Duero-floden. Vingården Monte Alto ligger på 800-850 m höjd över havet. Här drar vinden Jaramiel över odlingarna och kyler ner plantorna. Nattetid sjunker temperaturen och det gör att det tar längre tid för vinet att mogna. Det i sin tur tillför en fräschör och finesse till vinet. Vinden gör också att uppkomsten av svampangrepp minskar. På så sätt kan man bedriva en mer skonsam vinproduktion med att minimera bruket av kemikalier.

År 1989 planterade Daniel Esteban ca 20 ha Tinto Fino (Tempranillo), hela vingården består av 50 ha. Förutom Tinto Fino odlas Merlot och Verdejo och man är i gång med att utöka arealen med 20 ha. Det första vinet producerades 1994 och 1997 började nuvarande vinmakare Cécar Munoz. 


Ribera del Duero Montebaco

 

 

 

 

Tillbaka till producenterna