Ramos Pinto

 

Bom Retiro - Foto: Renaud Bronner

Ramos Pinto, ett portvinshus med personlighet
Ramos Pinto, ett portvinshus med personlighet
Ramos Pinto grundades 1880 och tack vare sin förstklassiga kvalitet fick huset snabbt ett gott rykte på exportmarknaden. Med den entusiasm som grundläggaren Adriano Ramos Pinto lade ner i sitt arbete gjorde honom till en av pionjärena i utvecklingen av inköp och försäljning av portvin.
I sin marknadsföring skapade han färgglada etiketter och illustrationer alla med teman kring portvinsdrickande.

I dag äger Champagnehuset Louis Roederer huvudparten av Ramos Pinto. Härigenom upprätthålls de höga kvalitets normer som etablerades av grundaren.
I ledningen sitter alltjämt släktingar till Adriano Ramos Pinto och de bidrar till kontinuiteten i företaget och att vidhålla respekten för den utmärkande stil som kännetecknar ett stort portvin.

Vinfälten hos Ramos Pinto
En av de grundläggande principerna som Adriano anväde sig av i sin marknadsföring var att sätta namn på varje vinfält. Det var en förutseende idé med tanke på odlingsförhållandena i Duoro dalen med bestämda gränsdragningar av vinfält och kontra balansen mellan jordmån, läge och druvsorter. Ramos Pinto har alltid legat före med nya initiativ, 1976 startade man en undersökning av vinfälten för att utröna vilka druvsorter som lämpade sig bäst för odling.

Konklusionen blev att det var Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barocca och Tinta Roriz. Arbetet med att utveckla och förbättra i vingårdarna pågår ständigt.


Ramos Pinto - Foto: Renaud Bronner

Ca 90 km från floden Duoros mynning i Atlanten börjar portvinsdistriktet väl skyddat av en 1400 m hög bergskjedja i nord- sydgående riktning. Därifrån och till den spanska gränsen består jordmånen av skiffer, som ger mycket goda möjligheter för vinodling.
Bland portvinsproducenterna har Ramos Pinto den fördelen att äga sina marker och därigenom styra produktionen för att få särpräglade och karaktäristiska viner, speciellt "Singel Quinta Port". Företagets vingårdar ligger i Cima-Corgo och i Duoro Superior distrikten.

De mest kända är Quintas är Quinta do Bom-Retiro, Quinta da Urtiga och Quinta da Ervamoira. Moderna odlings principer praktiseras och efter fatlagring i 2-3 år skeppas vinerna till Vila Nova de Gaia, där de blandas till husets stil. Därefter tappas vinet på fat för ytterligare lagring för att sedan buteljeras och sändas ut på marknaden.

Vintage Port som enbart produceras vid exeptionellt god skörd, lagras 2 år på fat och därefter sker lagringen på flaska.
Late Bottled Vintage produceras också av vin från en årgång, men tillbringar en längre tid på fat, i regel 4-5 år.

Som de flesta portvinshus producerar också Ramos Pinto White Port, ett fint portvin med delikat sötma och rik fruktighet. Fine Rubi är ett helsött och mycket fruktigt portvin superior Tawny ett vällagrat och moget portvin med fin och aromatisk torr eftersmak.
Dessutom producerar man en Aperetivo samt Lagrima som föredras av portugiserna själva. Den är vit och producerad av druvor som har mycket hög sockerhalt
och som smakmässigt har toner av honung både i doft och smak.

Ramos Pinto producerar även bordsvin som har fått gott renomé i vinvärlden. Med vinet, Duas Quintas har vinmakaren hos Ramos Pinto visat att han även kan göra mer än portvin.


Läs mer om Ramos Pinto
www.ramospinto.pt


Quinta da Ervamoira, vingård & museum: quinta_da_ervamoira.pdf

Ramos Pinto - Foto: Renaud Bronner

Tillbaka till producenterna